Dutch Oven

Geschiedenis Dutch Oven

Over de herkomst van de Dutch Oven bestaan veel verhalen. Vele daarvan zijn waarschijnlijk
aan het kampvuur ontstaan. De overdadige geuren die zich tijdens het koken uit een
pruttelende oven verspreiden hebben waarschijnlijk niet aan hun betrouwbaarheid bijgedragen.

Wat vast staat is dat de Dutch Oven eerst op het Europees continent gebruikt werd, voordat
hij in de 18de eeuw, zijn intrede deed op het Amerikaanse grondgebied, waar hij zijn huidige naam kreeg.

De naam Dutch Oven of “Nederlandse Oven” staat voor een gietijzerpot of ketel met een
vlakke bodem die drie poten heeft om de oven boven de steenkolen te houden, vlakke kanten
en een effen, van een opstaande boord voorzien deksel, dit om te beletten dat hout of
steenkolen die er werden opgelegd, eraf zouden kunnen vallen tijdens het (oven) gebruik van
deze potten. Deze “ovens” hebben een handvat van staal dat door middel van twee “oren”
aan de pot is bevestigd. De ovens zouden al sinds de zevende eeuw in gebruik zijn.

De Dutch Oven dankt zijn naam aan Dhr. A. Darby, een Engelsman die rond 1700 naar Nederland kwam
en hier de kunst van het ijzer gieten in een zandmal kwam afkijken. Dit is trouwens nog steeds
de methode van het gieten van de DO. De Dutch Oven heeft hier zijn naam aan te danken.

Sommigen beweren dat de Dutch Oven zijn naam dankt aan de Nederlandse (Dutch in het engels)
kooplui, die de uit Holland geïmporteerde koopwaar, op straat, van deur tot deur verkochten.
Nederlandse kolonisten, uit het gebied van Pennsylvania, zouden gelijkaardige gietijzeren potten
en ketels veelvuldig gebruikt hebben.

De Lewis and Clark expeditie transporteerde de Dutch Oven bij het doorkruisen van het land.
Trappers, ontdekkingsreizigers, pioniers en ketelverkopers zagen in de Dutch Oven een “goede aanwinst”.
Zij konden hiermee namelijk onder de meest primitieve omstandigheden hetzelfde bereiden
als een „burger‟ in zijn keuken. Of het nu een stevige stew, brood, taart of gebraad was
deze „wonderpan‟ zorgde ervoor dat de meest verwende lekkerbek aan zijn trekken kwam.

In latere periodes werd de Dutch Oven ook gebruikt door veedrijvers (cowboys), rondtrekkende
karavaans en gypsies. In Europa, waar het rondtrekkende bestaan al veel eerder verdween,
raakte ook de oven al snel onbruik.

De tegenwoordige cowboys gebruiken de DO nog steeds als ze het vee aan het drijven zijn.
Vandaag de dag zijn er in Amerika, maar zeker ook in Nederland, zelfs wedstrijden in het koken met een DO

Maar bij Mardu wordt volop gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de DO biedt.